Ecologisch kapitaal bodem, door diffuse bodemverontreiniging aangetast
Wat ziet U: de chemische bodemkwaliteit die belemmerend is voor het functioneren van het ecosysteem in de toplaag van de bodem, aan de hand van gegevens over de diffuse chemische belasting en kennis van de ecotoxiciteit van stoffen.
Wat is de Waarde: Diffuse bodemverontreiniging is het gevolg van onzorgvuldig handelen in het verleden, en is nog steeds een aandachtspunt als gevolg van onbedoelde verspreiding van stoffen (metalen, antibiotica, bestrijdingsmiddelen, etc). Bodemverontreiniging is een van de bedreigingen in de Europese bodemstrategie. In Nederland is het effect van metalen op het ecosysteem het grootst en nog steeds is de milieubelasting niet volledig beheerst, en nieuwe bedreigingen steken de kop op (bestrijdingsmiddelne, antibiotica, nanomaterialen, etc.).
Belangrijk voor: Ecologische kapitaal en ecosysteemdiensten.
Simple
Basis
- Unique resource identifier
-
08dc1ed3-7545-471c-ad58-00c6cdca4734
- Status
- Completed
- Keywords
-
-
bodem
-
mspaf
-
verontreiniging
-
- Date (Publication)
- 2015-05-08
- Statement
-
De kaart is gemaakt voor een beschrijving van de diffuse belasting van het ecosysteem met 4 metalen (Cd, Cu, Pb en Zn) in de bovenste bodemlaag. Het algemeen geaccpeteerde model voor de schatting van verontreinigde stoffen op het ecosysteem (Posthuma et al. 2002 Species Sensitivity Distributions) is toegepast op data uit verschillende bronnen (Geochemische atlas, LMB-data, BIS-data), en berekende data op basis van regressies met potentiele predictoren, waarvoor kaarten met een grotere resolutie beschikbaar zijn. Vier metalen die verondersteld worden de grootste bijdrage te leveren aan de diffuse belasting van heel Nederland zijn in de berekening meegenomen, namelijk lood, zink, koper, cadmium.
Het bestand is samengesteld uit de volgende databestanden:
- metingen in het LMB
- data uit de Geochemische atlas van Nederland
- LGN6
- Diverse bestanden met bodemgegevens (BIS)
Referenties:
Spijker, J., Mol, G., Posthuma, L. (2011) Regional ecotoxicological hazards associated with anthropogenic enrichment of heavy metals. Environmental Geochemistry and Health, 33 (4), pp. 409-426.
- Use limitation
-
geen beperkingen
Legal constraints
- Access constraints
- Other restrictions
- Other constraints
-
Geen beperkingen
- Other constraints
spatial
- Distance
- 1000 meters