Intrinsieke nutrientenkringloop toplaag bodem (relatief)
Wat ziet U: De nutrientenhuishouding in de bovenste 20 cm van de bodem, obv samengestelde indicatorenset.
Belangrijk voor: alle groene functies van de bodem (landbouw in de eerste plaats, maar ook voor recreatie, natuur, parken en tuinen, en voor drinkwaterwinning)
Wat is de waarde: nutrienten zijn nodig voor de groei van planten. Een goede nutrientenhuishouding kenmerkt zich door het binden, loslaten en doorgeven van nutrienten op een gedoseerde wijze, zodat planten profiteren, maar het grondwater schoon blijft. De bodem heeft het vermogen om nutrienten te leveren, door verwering van minerale delen en oxidatie van organische stof.
Simple
Basis
- Unique resource identifier
-
3eb50b8c-3f0b-4224-af52-7ab488df52e3
- Status
- Completed
- Keywords
-
-
nutrienten
-
voedingsstoffen
-
- Date (Publication)
- 2015-05-08
- Statement
-
Het bestand is samengesteld uit de volgende databestanden:
- metingen met de bodembiologische indicator 1997 - 2013 (RIVM-rapport 607406009)
- LGN6
- Diverse bestanden met bodemgegevens (BIS)
De kaart is gemaakt voor een beschrijving van de intrinsieke nutrientenhuishouding in de bovenste bodemlaag, op basis van metingen met een samengestelde indicatorenset (bodemindicatoren) en modellen. De samengestelde indicatorenset is toegepast in het landelijk meetnet bodemkwaliteit. Er zijn modellen ontwikkeld op basis van regressies met potentiele predictoren, waarvoor kaarten met een grotere resolutie beschikbaar zijn. De berekening is uitgevoerd aan de gewogen informatie afkomstige van de verschillende indicatoren, op basis van een best professional judgement. De procedure, de data en de gewichten zijn gepubliceerd in Science of the Total Environment 2012:415:39-48 en in RIVM rapport 2014-0145. Voor berekening van de nutrientenhuishouding zijn de volgende indicatoren gebruikt: SOM, pH, totaal-N, totaal-P, bacteriebiomassa, bacterie-activiteit, en potentiele N en C mineralisatie. De kaart toont slechts de relatieve waarden op basis van de 20, 40, 60 en 80% percentielen van de berekende waarden: ze is ongeschikt om de kwaliteit te beoordelen.
Nutrienten zijn nodig voor de groei van planten. De bodem levert nutrienten als gevolg van bodemvormende processen, de mineralisatie van gewasresten en organische stof, en door atmosferische deposities te binden en af te geven. Een optimale nutrientehuishouding voorkomt uitspoeling naar grond- en oppervlaktewater, en geeft optimale hoeveelheden af voor de groei van planten. De toevoeging van meststoffen zelf (door de bodemgebruiker) wordt niet als een onderdeel van de intrinsieke nutrientehuishouding beschouwd, maar heeft er wel invloed op. Voor sommige natuurdoelen en drinkwaterwinning wordt gestreefd naar weinig nutrienten (oligotrofe systemen).
Er zijn vier aspecten die de betrouwbaarheid van de kaart beinvloeden:
1. de kaart is gebaseerd op extrapolaties, die onzeker zijn vanwege variaties in ruimte en tijd (statistische onzekerheid)
2. het eindpunt <naam van de ESD> is niet concreet (het is een containerbegrip) en dat levert modelonzekerheid op. Daarbij is de indicatorenset samengesteld uit die indicatoren waarrvoor de data beschikbaar zijn en op de kaart gezet kon worden, niet de indealiter beste indicatorenset.
3. de regressies zijn utgevoerd voor heel Nederland, waardoor lokale verschillen soms niet goed voorspeld worden.
4. veel onderliggende informatie heeft een beperkte nauwkeurigheid, zoals de SOM kaart van Nederland, maar ook de resultaten van de chemische, fysische en biologische metingen.
Referenties:
Science of the Total Environment 2012:415:39-48
Science of the Total Environment 2012:415:49-55
RIVM rapport 607063001
RIVM rapport 607406002
RIVM rapport 607406009
- Use limitation
-
geen
Legal constraints
- Access constraints
- Other restrictions
- Other constraints
- Other constraints
-
Geen beperkingen
spatial
- Distance
- 25 meters